blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG stegy
ČLÁNKY
GALÉRIE
DISKUSIE
1
SLEDUJETE BLOG
Vitajte na mojom blogu
stegy



USA chránia ľudské práva
pridal stegy 25.7. 2007 o 23:11

USA: ako zabezpečiť, aby spoločnosti nenapomáhali potláčaniu práv v Číne?

Komentár V poslednej dobe sme svedkami čím ďalej častejších diskusií, článkov a prehlásení týkajucich sa oprávnenosti veľkých amerických firiem napomáhať vláde Číny v potláčaní niektorých základných ľudských práv. Postupne vychádzajú na povrch nové a nové súvislosti a problém sa stáva čoraz naliehavejší.
/* <![CDATA[ */ var bbs=screen,bbn=navigator,bbh;bbh='&ubl='+bbn.browserLanguage+'&ucc='+bbn.cpuClass+'&ucd='+bbs.colorDepth+'&uce='+bbn.cookieEnabled+'&udx='+bbs.deviceXDPI+'&udy='+bbs.deviceYDPI+'&usl='+bbn.systemLanguage+'&uje='+bbn.javaEnabled()+'&uah='+bbs.availHeight+'&uaw='+bbs.availWidth+'&ubd='+bbs.bufferDepth+'&uhe='+bbs.height+'&ulx='+bbs.logicalXDPI+'&uly='+bbs.logicalYDPI+'&use='+bbs.fontSmoothingEnabled+'&uto='+(new Date()).getTimezoneOffset()+'&uti='+(new Date()).getTime()+'&uui='+bbs.updateInterval+'&uul='+bbn.userLanguage+'&uwi='+bbs.width; document.write("<scr"+"ipt language='JavaScript' type='text/javascript' src='http://ad2.bbmedia.cz/please/showit/1299/2/6/7/?typkodu=js"+bbh+"&alttext=0&border=0&bust="+Math.random()+"&target=_blank'><"+"\/scr"+"ipt>"); /* ]]> */

Aj z toho dôvodu boli predstavitelia spoločností Google, Yahoo, Microsoft a Cisco Systems  predvolaní pred americký Kongres, kde mali svoje počínanie vysvetliť a obhájiť.

Osemnásť rokov vo väzbe za pokusy o slobodu prejavu

Najdlhšie pôsobiacou firmou v Číne je zo spomenutých firiem je Yahoo. Tá tu začala ponúkať svoje internetové služby už v roku 1999. V tomto období Yahoo často čelilo kritike za filtrovanie výsledkov v jej lokálnom vyhľadávači. Hlavné problémy však prišli až v roku 2005, kedy preniklo na povrch, že čínska divízia spoločnosti údajne pomohla komunistickej vláde odhaliť a nájsť 37-ročného čínskeho novinára Shi Tao, ktorý sa údajne previnil vyzradením štátneho tajomstva zahraničným internetovým stránkam. V apríli minulého roku bol odsúdený na 10 rokov väzenia, píše napríklad ZDnet.

Nie je to však jediný takýto krok zo strany Yahoo. Minulý týždeň francúzska skupina žurnalistov Reporters Without Borders (Reportéri bez hraníc), dohliadajúca na slobodu tlače po celom svete, priniesla ďalšiu znepokojujúcu správu. Yahoo v roku 2003 poskytlo informácie, ktoré viedli k zadržaniu ďalšieho „zločinca”. Tentokrát bol obeťou obyčajný zamestnanec Li Zhi, ktorý si dovolil na internete kritizovať komunistické vedenie štátu. Trest: 8 rokov väzenia. Yahoo si teda môže gratulovať, dopomohlo zahodiť spolu 18 rokov ľudského života.

Ďalšie významné firmy

Ďalším účastníkom potláčania ľudských práv má byť spoločnosť Cisco, ktorá v roku 2000 zabezpečila vládne úrady modernou technikou, pomocou ktorej dnes čínska vláda filtruje, potláča a sleduje tok informácií v krajine. Jeden z vedúcich manažérov spoločnosti, John Earnhardt, sa pre médiá vyjadril: „Technológie, ktoré sme poskytli, umožňujú administrátorom spravovať ich siete, pričom môžu byť aj použité na blokovanie prístupu k stránkam, ku ktorým užívateľom nechcú povoliť prístup. Ale rovnaké možnosti poskytujú aj routery, ktoré predávame kdekoľvek inde na svete.” Spoločnosť sa teda necíti vinná.

Microsoft po svojom vstupe na čínsky trh taktiež čelil kritike, pretože užívatelia zistili, že na svojom portáli MSN pomáha čínskej vláde a filtruje slová ako napríklad „ľudské práva” alebo „sloboda”. Vlny kritiky sa zdvihla ešte vyššie po tom, čo na žiadosť čínskej vlády zrušil koncom decembra minulého roku blog Zhao Jinga, na internete známeho aj ako Michaela Antiho. Rozhorčenie zavládlo medzi celou komunitou blogerov: „Jedna vec je filtrovať blogy a odstraňovať zakázané slová pomocou algoritmu, stať sa však agentom cudzej vlády a cenzurovať celú blogerskú tvorbu je však vrchol.”

Posledným na pomyselnej lavici obžalovaných je Google, ktorý sa len nedávno, pred tromi týždňami, pripojil k skupine podriaďujúcej sa požiadavkám čínskej vlády. Ako informuje ZDnet, Google ohlásil zavedenie novej lokálnej služby Google.cn, ktorá však bude obmedzená „podľa platných čínskych zákonov”. Inými slovami, bude sám napomáhať čínskej vláde filtrovaním zakázaných slov a slovných spojení a upravovaním vyhľadaných výsledkov tak, aby sa užívatelia nedostali na stránky so zakázaným obsahom.

Zo svojho portfólia služieb Google plánuje zaviesť len 4 služby - vyhľadávanie stránok, obrázkov, lokálne vyhľadávanie a Google news, samozrejme s príslušnou cenzúrou. Na e-mail, chat či blogy môžu čínski užívatelia zatiaľ zabudnúť, hoci podľa predstaviteľov možné rozšírenie služieb spoločnosť nevylučuje.

„Snažíme sa len dodržiavať zákony”

Ako vidia svoje činy spomínané spoločnosti? Ako sme naznačili vyššie, Cisco sa za svoje služby čínskej vláde necíti vinná, ako vláda s ich systémom naloží je len ich vec.

Portál Yahoo, ktorý je za svoje činy kritizovaný azda najviac sa nechal viackrát počuť, že opatrenia, ktoré boli nutné zaviesť pre prevádzku v Číne boli potrebné, pretože ich vyžadovali zákony krajiny, píše na stránkach News.com. „Rovnako ako ostatné medzinárodné spoločnosti, Yahoo musí zaistiť, aby lokálne stránky neporušovali zákony krajiny, v ktorej sú prevádzkované,” vyhlásila hovorkyňa spoločnosti Mary Osako. Microsoft sa k celej kauze prakticky nevyjadruje a problematiku komentuje len zdržanlivo a svoje konanie odôvodňuje podobne ako Yahoo.

Jeden zo spoluzakladateľov Google, Sergey Brin, vyhlásil, že hoci kroky spoločnosti môžu vyzerať nesprávne, verí, že nadchádzajúce zmeny pomôžu časom zlepšiť tok informácií v celej krajine. „Nebol to ľahký krok, ale prišli sme k záveru, že predsa len ponúkať „niekoľko” informácií je vždy lepšie ako žiadne informácie.”

Riešenia navrhuté americkým Kongresom

Hoci spoločnosti necítia za svoje činy pocit viny, radi by aktuálnu situáciu zmenili. Samy však nevidia riešenia a dúfajú, že sa im podarí s vládou USA dohodnúť kompromis.

Po tom, čo túto stredu museli obhajovať svoje konanie pred Kongresom a viacerými nezávislými odborníkmi, republikánsky senátor a predseda komisie pre ľudské práva, Christopher Smith, navrhol nový zákon, ktorý by mal výrazne poznačiť spoluprácu amerických firiem s vládnymi garnitúrami potlačujúcimi práva občanov.

Podľa tohto zákona budú spoločnosti povinné umiestňovať svoje servery mimo území týchto štátov. Ďalším bodom je zákaz upravovania výsledkov vyhľadávania na základe požiadaviek týchto vlád, taktiež zákaz poskytovania osobných údajov o užívateľoch vládam rizikových krajín, aby sa predišlo ďalším prípadom, ako v úvode spomenuté „prešľapy" Yahoo.

Bude zriadený nový úrad - Úrad globálnej internetovej slobody, ktorému sa internetové spoločnosti podnikajúce v tejto oblasti budú zodpovedať, napríklad pravidelne poskytovať zoznam blokovaných zakázaných výrazov. Aby sa zabránilo podobnej výpomoci vládam, akú poskytlo Cisco Systems, bude dodávanie podobných technológií krajinám ako Čína, Irán alebo Vietnam trestné. Porušovanie nového zákona by malo stáť spoločnosti pokuty do výšky 2 miliónov dolárov, prípadne odňatie slobody pre predstaviteľov spoločností až do výšky päť rokov.




----------------------------------------------
zdroj: www.zive.sk

http://www.zive.sk/h/Spravy/f.asp?ARI=116317&amp;CAI=&amp;HID=&amp;RFS=1
----------------------------------------------


Podla mna by usa predsa len mali zauvazovat, co robia oni samy, a potom hadzat odpady na inych, nie, nepodporujem porusovanie luskych prav, ale podla mna tie "vyssie menovane internetove spolocnosti" neurobili nic zle, ked dodrzuju zakony daneho statu. usa vlastne od nich chce, aby porusovali zakony v cine... ako by sa to pacilo americanom, keby cina povedala, ze vsetky ich vyrobky sa nebudu predavat v usa ak bude na nich uplatnena dan z pridanej hodnoty, lebo by to bolo podporovanie kapitalistickej vlady... usa by malo prestat sa babrat do ostatnych a prestat si mysliet, ze ked maju najsilnejsiu ekonomiku a armadu, ze im patri svet a ze maju pravo veta! ano, uznavam niektore tahy vlady usa, ale len tie, ktore su v zaujme ludstva, nie usa. ze sa im nepaci rezim v cine? co sa s tym da urobit, to je vo hviezdach, ale rozhodne nemozu chciet po medzinarodnych firmach, aby porusovali zakony. to sa rovno mozeme vratit k otazke zo studenej vojny, ze preco amikom vadilo, ked zssr islo umiestnit jadrove rakety na kubu, ked pritom usa mali rakety aj v japonsku, azii a vsade okolo zssr, tak coho sa bali? ze zssr urobi to iste co oni a bude mat taku istu sancu na uspech s pripadnym jadrovym utokom? ... ', 400, 300, true, false); //-->

Este by som chcel dodat, ze USA velmi znacne napomohli stvoreniu dnesnej komunistickej ciny, aby sa zbavili problemov so zssr, a co je horsie, pocitali s takym niecim, ze
dopadne cina tak, ako dopadla.



Prístupov 2540
Kvalita článku
hlasov 0

PRÍSPEVKY
SLEDUJETE
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Crysis
[ 24.1.2008] (príspevkov 0)
Call of Duty 4: Modern Warfare
[ 12.1.2008] (príspevkov 0)
USA chránia ľudské práva
[ 25.7.2007] (príspevkov 0)
Ceny, ceny, ceny...
[ 11.7.2007] (príspevkov 0)
World in Conflict
[ 12.6.2007] (príspevkov 0)
S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl
[ 29.3.2007] (príspevkov 0)
Joint Operations: Escalation Pack
[ 3.3.2007] (príspevkov 0)
Battlefield 2: Martin's Edition
[ 3.3.2007] (príspevkov 0)
Battlefield 2: Modern Combat
[ 23.12.2006] (príspevkov 0)
Alphateam Web
[ 23.12.2006] (príspevkov 0)